Oldal kiválasztása

Meghívtak egy elegáns étterembe? Az első örömhullám után valószínűleg enyhe kétségbeesés következik, ahogy eszedbe jut az égető kérdés: milyen öltözék is volna a leginkább megfelelő. Válogatásunkkal szeretnénk megmutatni, hogy nem olyan nagy ördöngösség alkalmazkodni ahhoz a bizonyos dress code-hoz. A legegyszerűbb alaptétel, hogy inkább legyél pár fokkal elegánsabb az elvártnál, mint alulöltözött. Ha pedig végképpen bizonytalan vagy, akkor öltözz úgy, mintha vendég lennél egy esküvőn – abból nagy hiba nem lehet.

Elegáns öltözék – Vacsora programhoz

Tanácsok hölgyeknek

Nőknek a ruha vagy szoknya viselése javasolt, de ha nagyon ragaszkodsz a nadrághoz, akkor egy klasszikus vonalvezetésű darab még éppen belefér az íratlan szabályokba. Lehetőleg inggel és blézerrel hordd! Azonban szoknyából sem mindegy, hogy milyet választasz – a legfontosabb előírás, hogy ne legyen túl rövid, pláne felsliccelt. A bűvös határ a térded felett két ujjnyira végződik. A dekoltázsra is ügyelj: ha a szoknya rövid, akkor különösen fontos, hogy szolid megoldást válassz, de egy étteremben egyébként sem illendő túl mélyen kivágott ruhát viselni. A koktélruha szintén sikkes megoldás tud lenni, amelyhez akár egy stólát is felvehetsz. Színbeli megkötések nincsenek, de általános elvárás, hogy a kifejezetten meghökkentő mintákat vagy anyagokat inkább kerüld.

Hölgyviselet Vacsorához

A kiegészítőknek sem szabad túl hangsúlyosnak lenniük – egyszerűen nem ízléses, ha túlságosan elterelik a figyelmet az összképről. Egy-kettő szolid ékszer, egy stóla vagy egy szép karkötőóra tökéletesen elegendő. Ne feledkezz el a megfelelő táskáról sem. Jó tudni, hogy egy elegáns eseményen ez a kiegészítő nem egyszerűen csak arra szolgál, hogy legyen mibe beledobálni minden szükséges apróságot, hanem az öltözéked fontos része. Felejtsd el a hátizsákot, de még a mindent elnyelő retikült is! Válassz minél kisebb, klasszikus megjelenésű és minőségi anyagból készült darabot – egy formás kis borítéktáskával például nem tudsz melléfogni.

A sminked legyen visszafogottan elegáns, és itt is érvényes az az alapszabály, hogy vagy a szemedet hangsúlyozd, vagy az ajkadat. Azért ne ess a másik végletbe sem: nagyon elit helyen nem illendő „csupasz” arccal megjelenni! Azt javasoljuk, hogy frizurából is válassz alkalmit; hosszabb hajjal rendelkezőknek tökéletes megoldás lehet egy szép fonat vagy konty.

A cipőd legyen magas sarkú, de ne feledd: csak annyira, amennyivel még elbírsz. Divatbakik terén kevés nevetségesebb látvány van, mint egy tízegynéhány centis tűsarkokon botorkáló nő.

Természetesen egy „hétköznapibb” étteremben nem muszáj ennyire elegánsnak lenni – azonban az alapvető igényesség itt is elvárás. Nyugodtan párosítsd az alkalmibb darabokat a mindennapi viselettel: viselhetsz például oversize pulóvert vagy egy feltűnőbb ékszert. Lazább helyeken még éppen elmegy egy minőségi farmer és egy szép blúz, de ez alá már ne menj: tiszteld meg az asztaltársaságodat éppúgy, mint az éttermet vagy akár saját magadat.

Urak figyelmébe!

Az elegáns megjelenés elsősorban öltönyt jelent a hozzá illő mellénnyel, és fontos, hogy a cipő színének is passzolnia kell hozzá. Apropó, színek: a szürkével vagy a barnával nem lehet nagyot tévedni, de ha szeretsz kitűnni a tömegből, akkor a kék sem rossz választás. Szigorúan az öltözék tartozéka a nyakkendő is, amelyből egyszínűt vagy szolidan mintásat válassz – a bohókás, feltűnő darabok nem egy éttermi vacsorára valók. Szélessége egyezzen meg a gallér szélességével. Ha nagyon szeretnéd megadni az este módját, akkor kiegészítőket is viselhetsz, például díszzsebkendőt vagy egy szép pár mandzsettagombot. Amennyiben kevésbé kötetlen eseményről van szó, akkor nem kell ragaszkodnod az öltönyhöz, de egy szép zakót ilyenkor is javaslunk – akár egy jobb farmernadrághoz is felveheted.

Elegáns Férfi Öltöny Estéhez