Oldal kiválasztása

Apáthy-szikla

Ha szereted a kihívásokat, ki ne hagyd! Azért az óvatosság sem árt, ugyanis a hivatalos vélemény baleset veszélyesnek tartja a kőtömböt. Nem is egyszerű feljutni a méretes dolomitrög tetejére, de az elénk táruló panoráma bőven megéri a fáradságot. Egyébként magát a sziklát is érdemes szemügyre venni, hiszen ez a Budai-hegység egyik legszebb alakzata.

Apáthy-szikla

Füvészkert

Nem tipikus kirándulóhely, hiszen a város szívében található. A természetkedvelőknek mégis erősen ajánlott program, hiszen számos különlegesség található meg itt. A park hatalmas területének bejárása mellesleg sportnak sem utolsó – a nap végére könnyűszerrel kifáraszt annyira, mint egy kisebb erdei túra. Ha szereted az egzotikus növényeket, akkor tekints be A Pál utcai fiúkból is ismert pálmaházba vagy a vele szomszédos Victoria-házba, amely többek közt a dél-amerikai óriás tündérrózsának ad otthont. Hihetetlenül erősek a levelei, állítólag egy kisgyermeket is elbírnának! A virága gyönyörű, de sajnos csupán két napig élvezhetjük ezt az élményt.

Kis- és Nagy-Hárs-hegy

Ha (legalábbis majdnem) érintetlen hegyvidéki természetre vágysz, akkor a Hárs-hegyek egyikét válaszd. A „kicsi” tetején található kilátó kettős csavart formáz és Makovecz Imréről kapta a nevét, a nagyobb testvéren pedig a szintén sajátos szerkezetű Kaán Károly-kilátóról körbenézve pásztázhatod a környéket.

Merzse-mocsár

Ha szereted a vízi élővilágot, akkor számodra ez maga a földi paradicsom. Választhatod a táblákkal gazdagon ellátott tanösvényt is, de a madárlesnek köszönhetően igazi pompájában is megcsodálhatod az érintetlen természetet.

Normafa és a János-hegy

Normafa egy festői lejtő; a sokak számára rejtélyes név onnan ered, hogy a 19. században Klein Rozália énekesnő itt énekelte el a „Norma” című opera nagyáriáját. Télen a síelők kedvelt célpontja. A János-hegyre többféleképpen is fel lehet jutni: akár gyalogosan a Normafától indulva, de hangulatos megoldás a gyermekvasút vagy a Libegő is. Ha felértél a csúcsra, feltétlen nézz szét az Erzsébet-kilátóból! Ha jó az idő, akár Ceglédig, Dunaföldvárig, sőt Székesfehérvárig is el lehet látni. Hihetetlen, nem igaz? Persze ezért az élményét egy cseppet meg kell dolgozni: a neoromán toronyba 101 lépcső vezet fel.

Normafa & Jánoshegy

Ördögorom

Ez a népszerű kirándulóhely nem túl nagy, és a biztonságosan kiépített ösvények néhány óra alatt bejárhatók. Természetkedvelőknek különösen ajánljuk, hiszen a hazai növényvilág csaknem egyharmada fellelhető itt.

Ördögorom

Pálvölgyi Cseppkőbarlang

Ez a Budai-hegység leghosszabb barlangrendszere, mintegy 104 méter mélyen húzódik a földfelszín alatt. A feltárt szakasz meghaladja a 7200 métert, de ennek csak töredéke látogatható, és az is kizárólag túravezetővel. A cseppkövek változatos formái gyermeket és felnőttet egyaránt elbűvölnek; látható itt mesebeli labirintus, krokodil, elefánt, tigris éppúgy, mint Hófehérke a hét törpével. A figyelmes szemlélő még pár igazi kagylólenyomatra is bukkanhat a kövek rejtekében! A fél kilométeres túra könnyedén teljesíthető, de a pulóveredet ne hagyd otthon – a 11 fokos járatokban örülni fogsz neki.

Cseppkőbarlang

Paprikás-patak

Mondj egy magyar vízesést! A Fátyol-vízesésen kívül. Így már nehezebb, igaz? Pedig számos szép példány akad az országban; a Budai-hegységen belül a legnagyobb például a Paprikás-pataké. Az Alsó-Jegenye-völgyben található, és kényelmes út vezet a partján, így kevésbé gyakorlott kirándulók is bátran vállalkozhatnak a sétára. Az útvonal további érdekességei közt említhetünk egy érdekes formájú homokkőfalat, a Rózsika-forrást, valamint a Solymári várat. A Rózsika-forrás közelében megbúvó rét kiváló pihenőhely. Miközben erőt gyűjtötök a visszaúthoz, rendezzetek itt egy kellemes pikniket!

Paprikás Patak- Romantika a természetben

Budai Vár

Az egész város jól belátható és kiváló túra opció is a Budai várba való feljutás. Lehetséges busszal, esetleg a hegyoldalon kialakított sétaútvonalon keresztül is megközelíteni. Nem csak történelmi tudásunkat gazdagíthatjuk, de tökéletes közös képeket készíthetünk párunkkal, amire pár év elmúltával jó lesz visszatekinteni. Ha első csók előtt álltok ,nincs is jobb hely ennél 😀

Budai Vár